Lagreglering

I socialtjänstlagen (förkortas SoL) slås det fast att kommunen har det yttersta ansvaret för att dess invånare får det stöd och den hjälp som denne behöver (SoL 2:1).

Enligt socialtjänstlagen 4:1 ska den som inte kan tillgodose sina behov eller få de tillgodosedda på annat sätt ha rätt till bistånd via socialnämnden för sin livsföring i övrigt. Socialnämnden ska även verka för att barn och unga växer upp under trygga och goda förhållanden (SoL 5:1) och ska i nära samarbete med hemmen främja en allsidig personlighetsutveckling och en gynnsam fysisk och social utveckling hos barn och unga. Vid åtgärder som rör barn ska barnets bästa beaktas (SoL 1:2).

Socialtjänstlagen är en sk ramlag så den reglerar inte i detalj vilka insatser man kan få. Tanken är istället att insatser ska vara behovsstyrda och utgå från den specifika familjens behov. Det kan innebära att en familj får insats i form av Kolik-Nanny och en annan nekas fast båda barnen har kolik. Men i det första fallet kanske det var en ensamstående förälder utan nätverk medan det i andra fallet var två föräldrar som hade ett stöttande nätverk i närheten.

Socialtjänstens utredning av situationen utmynnar alltid i ett skriftligt beslut. Är man inte nöjd med beslutet kan det överklagas och det informerar alltid handläggaren om.

Socialtjänsten arbetar under sekretess och det innebär att handlingar hos dem inte lämnas ut till andra ställen och inte heller är läsbara eller möjliga att komma åt via andra myndigheters register eller för hälso-sjukvården (tex via 1177.) Undantaget är då en förälder överklagat och ärendet gått vidare till rättsinstans. Då skickas utredningen dit förstås och domar från domstolar är alltid allmänna.

Kommunen har det yttersta ansvaret att se till att dess invånare får den hjälp som denne behöver